Suomen 5 tunnetuinta artistia

Teknologia kehityksen myötä voimme kuljettaa musiikkia helposti mukana puhelimen ja suoratoistopalveluiden välityksellä. Tämä taiteen laji on yksi tärkeimmistä asioista arjessamme.

Taide on niiden monissa eri muodoissa muutenkin osa meidän elämää. Se voi olla mitä vain maalaamisesta musiikin ja kirjallisuuteen tai jopa peleihin nettikasinolla. Musiikin saralla Suomesta löytyy perinteisen iskelmän lisäksi huippuosaajia popista, rokkiin ja hevimetalliin.

Viime vuoden kuunnelluimmat artistit olivat räppäreitä, kuten JVG, Pyhimys, Cheek ja Eminem. Tämä on erittäin mielenkiintoinen kokoonpano, kun vertaamme tyyliä kotimaan legendoihin kuten Kaija Koohon, Jari Sillanpäähän ja Katri Helenaan.

Rokkia, iskelmää, räppiä ja poppia

Historian alusta löytyy useita kotimaisia bändejä, jotka ovat olleet suunnannäyttäjiä suomalaiselle musiikille. Ensimmäiset ulkomailla suosiota saaneiden bändien joukko koostuu legendaarisista Hanoi Rockista, The Rasmuksesta, HIM:istä ja Nightwishistä.

Etenkin rockin ja metallimusiikin saralla suomalaiset ovat olleet suuria menestyksiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suuria bändejä löytyy useita, mutta ketä löydämme suosion huipulta kun tarkastellaan yksittäisiä artisteja.

Katri Helena

Mainitsematta ei voi jättää Katri Helenaa, jonka ura alkoi jo vuonna 1963. Varsinainen läpimurto tapahtui sitä seuraavana vuonna “Puhelinlangat laulaa” hitin ansioista. Hänen uransa jatkui aina vuoteen 2018 jättäen jälkeensä 479 laulua, 52 albumia ja kokoelmaa sekä lähes 2 miljoonaa myytyä äänitettä.

Tunnetuimmat Katri Helenan kappaleet ovat muun muassa “Vasten auringon siltaa”, “Mun sydämeni tänne jää” ja “Anna mulle tähtitaivas”. Nykyään iskelmä ei yllä välttämättä listojen kärkisijoille, mutta Katri Helenan, Vesa-Matti Loirin ja Paula Koivuniemen tyyliset artistit ovat olleet tärkeitä suunnannäyttäjiä suomalaisen musiikin kehityksessä.

Jari Sillanpää

Jari Sillanpää on sulattanut suomalaisten sydämiä pehmeällä lauluäänellään vuodesta 1995, jolloin hän voitti Seinäjoen tangomarkkinat. Musiikki uralle mahtuu useita voitettuja laulu- ja musiikkipalkintoja. Näistä merkittävin on Iskelmä-Finlandia.

Viime aikoina Sillanpää on ollut julkisuudessa kyseenalaisten asioiden kannalta, mutta tämä ei poista hänen upeaa työtään musiikin saralla. Laulujen lisäksi hänestä on tehty muun muassa musikaali, Rakkaudella tehty, joka esitettiin Valkeakoskella vuonna 2018. Suosituimpia kappaleita ovat muun muassa “Satulinna” ja “Sinä ansaitset kultaa”.

Cheek

Suuria tunteita herättävä Cheek, Jare Henrik Tiihonen, on lopettanut jo uransa. Hän kuitenkin on muuttanut alaa tuoden räpin pysyvästi suomalaisten elämään ja toiminnallaan kirjasi nimensä merkittäväksi osaksi suomalaisen pop-kulttuurin historiaa.

Reilun vuosikymmenen ajan Cheek oli yksi kuunnelluimpia suomalaisia artisteja. Kappaleista tunnetuimmat ovat esimerkiksi “Syypää sun hymyyn”, “Liekeissä” ja “Sun täytyy”. Uran aikana hänet palkittiin 15 Emma -palkinnolla, joka on jaettu ennätyssija Nightwishin kanssa.

Suvi Teräsniska

Vauhtia tähtitaivaalle Suvi Teräsniska otti Yö-yhtyeen siipien alla, tehden vaikutuksen kuulijoihin ensin heidän taustalaulajana. Tämä johti Lapin tytön yhä jatkuvalle, menestyksekkäälle soolouralle.

Teräsniska on julkaissut kymmenen albumia ja kappaleista suurimpia hittejä ovat kappaleet, kuten “Hento kuiskaus”, “Täydellinen elämä” ja “Elämäni miehiä”. Hänet on nähty useissa eri televisio-ohjelmissa ja palkintokaapista löytyvät merkittävimpinä tunnustuksina Emma -palkinto ja Iskelmä -Finlandia.

Saara Aalto

Suosituimpia artisteja tarkastellessa ei ole mahdollista sivuuttaa Saara Aaltoa. Hän on yksi suomalaisista sooloartisteista, joka on onnistunut valloittamaan yleisönsä myös ulkomailla. Ura alkoi vuonna 2007, kun hän sijoittui kärkikolmikkoon Talent Suomi -kilpailussa.

Musiikkialan monitaiturilta onnistuu niin tanssi, laulu, pianonsoitto kuin laulujen kirjoittaminen. Muutamia merkittävistä kohokohdista Saara Aallon uralla ovat muun muassa kansainväliseen uran aloittanut kiinankielinen albumi, Britannian X Factorin toinen sija, työskentely useiden maailmankuulujen artistien kanssa ja tuomarointi X Factor Finlandissa.

 

7 Jun 2021